Retailtraining introduceert een compleet nieuwe kijk op opleiden.

Als een intrigerende trailer van een spannende bioscoopfilm; zo komt het introductiefilmpje van THE PUZZLE binnen bij de kijker. Dat het over opleiden en ontwikkelen gaat, zal menigeen niet als eerste concluderen. ‘En dat is nou precies de bedoeling!’ vertelt Ronald Bangma. Hij ontwikkelde voor Retailtraining deze innovatie in opleidingsland.

door Cick Geers

puzzle-logoBangma, opleidingskundige en partner bij Retailtraining, kent het klappen van de zweep. Met zijn jarenlange ervaring in opleiden en ontwikkelen, zag hij dat er vernieuwing nodig was. ‘We zijn de tijd voorbij van klassikale, statische sessies waarbij mensen volgestouwd worden met theorie.’, vertelt Ronald. ‘Niks mis met een theoretische basis natuurlijk, maar bij Retailtraining geloven we meer in het prikkelen van medewerkers. Het aanspreken van hun creativiteit; actie in de praktijk. Op de werkvloer gebeurt het, op de werkvloer leer je dan ook het beste!’.

 

Het vernieuwende concept is inmiddels bij een aantal opdrachtgevers van Retailtraining getest. De reacties zijn zonder uitzondering positief en lopen uiteen van ‘vernieuwend’ tot ‘verrassend’ en van ‘ik wist niet dat ik dit in me had’ tot ‘leren is nog nooit zo leuk geweest!’ Wat maakt THE PUZZLE dan zo bijzonder? Ronald: ‘De voorbereiding is gelijk aan alle andere opleidingsmethodieken: samen met de opdrachtgever kijken we naar de probleemgebieden in de organisatie. Waar kan winst behaald worden? Waar kunnen de medewerkers zich verbeteren? In welke situaties lopen medewerkers vast en vertonen zij niet het gewenste gedrag? Zodra we dat in kaart hebben gebracht, begint voor ons de fase van het schrijven van een script. Je hoort het goed: we schrijven geen opleidingsboek maar een script. We gaan settings creëren waarbij de medewerkers, op de werkvloer, onverwacht geconfronteerd worden met bijvoorbeeld acteurs, geheime videoboodschappen die via e-mail verzonden worden en bijzondere opdrachten. Onverwacht is hierbij het toverwoord. Geen vaste lesdagen, maar een werkdag die, zonder dat je het in de gaten hebt, is omgeturnd tot lesmateriaal. We betrekken collega’s in het complot. Zodat de medewerker zowel acteur als deelnemer kan zijn. Alleen, wanneer is hij wat? Dat is de verrassing! Meedoen aan THE PUZZLE vraagt wat van de creativiteit van de medewerkers; het vermogen om in bepaalde situaties te handelen en te improviseren. En daar zitten de leermomenten die impact hebben’.

 

Dus de theorie in de prullenbak en iedereen aan The PUZZLE? ‘Zo werkt dat niet. Als organisatie moet je wel toe zijn aan een dergelijke vernieuwing. Vandaar dat we naast THE PUZZLE ook reguliere MBO- en maatwerktrainingen leveren voor bedrijven en instanties waarvoor THE PUZZLE nog niet de meest optimale ontwikkelmethode is’, verduidelijkt Ronald. ‘Maar we brengen het altijd ter sprake bij onze opdrachtgevers. Voor veel bedrijven kan het weer nieuwe energie brengen in het opleidings- en ontwikkelbeleid. Het is voor hen een stap buiten de gebaande paden; THE PUZZLE gaat immers verder waar reguliere trajecten ophouden!, besluit Ronald zijn verhaal met een mysterieuze glimlach.